Stress: de vijand van het lichaam

Wat is stress? 

Stress is een reactie van ons verstand en ons lichaam als ons voortbestaan wordt bedreigd. 

In de meeste gevallen creëert stress een toestand van verhoogde alertheid die zo extreem is dat het ons hele zenuwstelsel en hormonale stelsel beïnvloedt. 

Elke cel in ons lichaam wordt beïnvloed door stress. 

Het verstand en het lichaam hebben enige tijd nodig om weer tot rust te komen na een toestand van zware stress. 

Sommige mensen leven in een toestand van voortdurende stress. 

De invloed van cortisol: het stresshormoon 

Cortisol is een hormoon. Het wordt aangemaakt door de bijnieren tijdens stressvolle situaties. Dit hormoon wordt daarom ook wel het stresshormoon genoemd. 

De bijnieren zijn klieren en bevinden zich aan de bovenkant van de nieren.

Cortisol verhoogt de bloeddruk en bloedsuikerniveaus. De bloedsuikerniveaus worden verhoogd om de cellen van genoeg energie te voorzien.

Deze energie is nodig om te kunnen vechten of te vluchten. 

Cortisol verzwakt ook het immuunsysteem. Mensen met stress worden sneller en vaker ziek.

Daarnaast beïnvloedt cortisol het spijsverteringsstelsel. De spijsvertering is tijdelijk minder actief tijdens momenten van stress. 

De negatieve effecten van stress

Als de bron van stress een daadwerkelijke bedreiging is, zoals bijvoorbeeld een agressieve tijger, dan is deze verhoging van suiker nodig als extra energie om te vechten of te vluchten.

Maar als deze bron van stress geen daadwerkelijke bedreiging is, bijvoorbeeld het ontvangen van slecht nieuws, dan wordt het een probleem.

De verhoging van suiker in het bloed wordt niet opgenomen door de cellen aangezien het lichaam geen extra energie nodig heeft om te vechten of te vluchten.

Deze suiker wordt uiteindelijk omgezet in vet en opgeslagen in het lichaam. Deze vetreserves fungeren als energiebron voor toekomstig gebruik.

Glucose is de primaire energiebron voor alle cellen in ons lichaam. Maar wanneer het niet wordt gebruikt zet het lichaam het om in vet.

Daarnaast is er ook waargenomen dat stress de zuurgraad in het lichaam verhoogt en het zuurstofniveau in de cellen verlaagt.

Naast deze lichamelijke veranderingen, zijn er ook mentale veranderingen als gevolg van stress, zoals geheugen- of concentratieverlies.

 

Op zoek naar oplossingen

Hoewel de schadelijke gevolgen van stress duidelijk zijn, is er hoop. Door onze kennis te vergroten over hoe stress ons lichaam beïnvloedt en door effectieve stressmanagementtechnieken toe te passen, kunnen we stappen ondernemen om deze negatieve spiraal te doorbreken. In de komende delen van dit artikel zullen we dieper ingaan op deze oplossingen en verkennen hoe we onze veerkracht tegen de nadelige effecten van stress kunnen versterken.

Kortom, stress heeft een diepgaande invloed op ons lichaam. Het begrijpen van deze effecten is een belangrijke stap in het streven naar een evenwichtiger en gezonder leven.

Heb je vragen over jouw metabolisme, de informatie in deze nieuwsbrief of wat dan ook, dan kan je onze consultants altijd bellen. Onze consultants staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Kan je nu al niet wachten op de nieuwsbrief van volgende week met de oplossingen tegen stress, dan geven we je alvast een tip mee: ons product Stress Defender.

Stress Defender is een voedingssupplement op basis van belangrijke nutriënten: L-Tyrosine (aminozuur) en pantotheenzuur (vitamine B5). Deze nutriënten dragen bij aan een regelmatige weerstand tegen stress. Het helpt bij mentale belasting in stressvolle situaties. Het helpt ook vermoeidheid en moeheid te verminderen. Gebruik het wanneer je het nodig hebt: in stressvolle situaties of tijdens momenten dat je meer mentale energie nodig hebt.